top of page

Att göra i närområdet

Förutom de aktiviteter du kan delta i tillsammans med oss, finns det massor att upptäcka på egen hand i havet och på stranden. Här hittar du tips på vad du kan göra även när naturum är stängt.

Skärmavbild 2021-05-25 kl. 11.07.42.png

Kayla krabbas stig

Utanför centret och längs med Ribersborgsstranden hittar ni Kayla krabbas uppdragsstig. Gå stigen och lös uppdragen för att lära er mer om Öresunds djur och växter. Första skylten hittar ni vid entrén till naturum Öresund.

OBS! Tre av skyltarna har blivit vandaliserade under sommaren 2023 och kommer att återställas så småningom.

8E5FC834-22A4-4D1B-AC03-281FDADF9CAD.JPG

Strandstädning

Utanför centret hittar ni vårt strandstädningskit! Här finns skräpplockare och hinkar så att ni enkelt och effektivt kan samla skräp längs med Ribersborgsstranden. Kom sedan tillbaka till naturum och dela upp skräpet för återvinning i våra kärl. 

Skärmavbild 2021-05-25 kl. 10.48.43.png

Friluftsbingo

Ta med en kompis till stranden och gör så många av aktiviteterna i bingot ni vill och kan.

Klicka här för att ladda ner friluftsbingot.

Skärmavbild 2021-05-20 kl. 15.57.43.png

Artbingo

Gå på upptäcksfärd i strandkanten och se hur många arter i artbingot du kan hitta!

Ladda ner artbingot här!

Snorkelleden

Har du egen snorklingsutrustning kan du utforska vår snorklingsled på egen hand. Leden sträcker sig mellan brygga 6 och 7 och består av ett antal undervattenstavlor som markeras med bojar vid ytan. På varje tavla finns bilder och information om några av Öresunds invånare. Tänk på att ta hand om varandra i vattnet, snorkla aldrig ensam!

Snorkelleden är för tillfälllet upptagen pga byggnation i området.

Temalekplats Öresund

Malmös temalekplats Öresund är mycket populärHär kan du leka badvakt, klättra i fiskenät, gå in i en stenbit och mycket annat skoj. Temalekplats Öresund ligger precis intill naturum Öresund.

Se karta här.

Ekosystemtjänster från havet - strandpromenad

Längs Ribersborgsstrandens södra del finns ett antal skyltar med information om ekosystemtjänster från havet. Ta en promenad på stranden och lär dig mer om varför vi behöver havet! Skyltarna hittar du mellan brygga 5 och brygga 9.  

Se karta här.

Sydkustleden

Sydkustleden, som är Sveriges tredje nationellt klassade turismcykelled, passerar Ribersborgsstranden och naturum Öresund. Sydkustleden är en kustnära cykelled som sträcker sig från Simrishamn till Helsingborg. Ta en kortare eller längre cykeltur och upptäck vår vackra kust!

 

Här finns länk till mer information.

Blå smultronställen - guldkorn längs kusten

Havet är en av Malmös största naturliga biotoper. Vill du upptäcka den stads- och havsnära naturen i Malmö? Här hittar du tips på blå smultronställen: att antal fina platser att besöka längs kustlinjen, från Västra hamnen i norr till Klagshamns udde i söder. Platserna är lättillgängliga och passar bra för både planerade och lite mer spontana besök. Nedan kan du läsa om respektive smultronställes historia och miljö. 

Västra hamnen

Att området Västra hamnen är platsen för satta rekord är kanske inte så känt. Men 1966 bygger Kockums här världens största docka, 1973-74 världens största bockkran som ledde till världens största orderstock. Sedan kom oljekrisen som blev början på Kockums nedgång och fall. 

Redan på 1770-talet började vattenområdet norr om den dåvarande naturliga strandlinjen att fyllas ut. När sista utfyllnadsarbetet gjordes 1987 hade det landområde som idag kallas Västra Hamnen skapats. Från början var Västra Hamnen arbetsplats för många, med stora arbetsgivare och industrier som Kockums och Saab. Bomässan Bo01 år 2001 blev starten till ett helt nytt bostadsområde, som 2005 kröntes med ett nytt landmärke: Turning Torso. Under det senaste decenniet har byggandet i Västra Hamnen fortsatt. Bostäder samsas nu bland annat med Malmö Universitet, Sveriges Television och många andra stora och små företag. 

Västra Hamnen lockade snabbt många besökare, bland annat genom sin strandpromenad och den utsiktsplattform som snart började användas som badplats. 2005 anlades därför djuphavsbadet Scaniabadet, i Scaniaparken som ligger i den norra delen av området. Idag erbjuder Scaniabadet ett 75 meter långt och 20 meter brett soldäck med sittrappor och bryggor och, förstås, tillfälle till härliga dopp i Öresund för dig som kan simma.  

I havet nedanför strandpromenaden och Scaniaparken finns, förutom sandbottnar, ålgräsängar. De spelar en stor och viktig roll som havets barnkammare. Här i skydd av det slanka, svepande ålgräset kan skarpsill, rödspätta, tångsnälla och tångräka växa till sig. Ovanför ängarna precis under vattenytan hittar du öronmaneter. 

Västra Hamnen har på grund av närheten till havet också ett rikt fågelliv. Är du fågelintresserad kan du utöver måsarna, svanarna och gässen även hitta fisktärnor, ejdrar, grav- och bläsänder, strandpipare och storskrakar i och vid vattnet kring strandpromenaden och Scaniaparken. 

bottom of page